Elektroniska stickmaskiner


SK830 Finstickmaskin har 250 nålar och nålavstånd 3.6 mm och är perfekt för supertunna garner som motsvarar upp till handstickor nr 2. Du stickar slätstickning och mönster med hjälp av plockverktygen. Med Silver Link och DesignaKnit via din dator kan du sticka Fair Isle(tvåfärgsmönster), Tuck, Slip, Hålspets, Vävmönster, Plätering och mycket mer. Plus många fler funktioner som DesignaKnit har att erbjuda. Till dessa maskiner fanns tidigare resårbädd FRP-70 vilken tyvärr inte tillverkas längre utan måste sökas på begagnatmarknaden. De ligger dock ofta väldigt högt i pris.

SK840 Standardstickmaskin för tunna garner upp till stickor nr 3. Den tillhör den vanligaste typen av stickmaskin som har 200 nålar och nålavstånd 4.5 mm.

Till denna maskin finns ett antal tillbehör att välja. Spetssläde, resårbädd, intarsiasläde mm. Med enbart  stickmaskinen och urkopplad elektronik stickar du slätstickning och strukturmönster med hjälp av plockverktygen. I kombination med Silver Link och DesignaKnit kan du via din dator sticka Tvåfärgsmönster(fair isle), Tuck, Slip, Hålspets, Vävmönster, Plätering och mycket mer. Plus många fler funktioner tillsammans med DesignaKnit.

SK840

Förutom dessa två elektroniska stickmaskinerna som fortfarande nytillverkas så finns en mängd äldre modeller på begagnatmarknaden. Det du bör tänka på när du köper en begagnad maskin med elektronik är att kontrollera hur förra ägarna förvarat den. Utomhusförråd eller kalla källare och vindar kan göra allvarlig skada på de känsliga elkomponenterna eftersom temperaturen varierar med årstiderna. Jag har tyvärr haft en del dåliga erfarenheter med detta, någon maskin var även rostangripen så var extra noga med just begagnade elektroniska stickmaskiner.

Silver Reeds 800-serie gjordes med separat EC-1 mönsterenhet och var en riktigt bra idé då vi kunde använda en och samma mönsterenhet till fyra olika maskiner. När DesignaKnit blev mer populärt på marknaden slutade fabriken tillverka de separata mönsterläsarna. Förutom de två jag redan skrivit om så fanns SK-860 mellanstickmaskin och en grov SK-890. Båda hade resårbädd som tillbehör(SR-860 resp SR-155). Tyvärr var efterfrågan dålig på dessa grövre modeller och tillverkningen lades ner.

Föregångarna SK-560 och SK-580 hade mönsterläsare inbyggd i maskinen. De går också utmärkt att använda med DesignaKnit istället, koppla bara spiralsladden direkt till din Silver Link istället för till maskinen.